Câtă cafea e prea multă cafea?

Cafea? Daaa, am auzit de ea. E mereu pe lângă mami, fie că suntem în casă, în mașină sau pe undeva, prin oraș.

Am mai întrebat-o uneori, când m-a atras mirosul, spre cana cu pricina:

– Mami, ce este asta?

– Cafea.

– Aaa, cafea. Copiii nu beau cafea.

… și apoi plec, la mine în cameră. Dar mami stă mult de vorbă cu această cafea, în fiecare dimineață. Ba chiar, am vaga bănuială, că se trezește puțin mai devreme, doar că stea jumătate de oră, singură cu ea. Uneori o văd în cană, ceea ce înseamnă că și-a preparat-o singură. Alteori este într-un pahar colorat de carton și atunci îmi dau seama că este cumpărată, de la magazinul din colț.

Am înțeles, în timp, că cea mai importantă cafea a zilei este cea savurată dimineața. De preferat, atât de dimineață, încât să nu deranjeze nici musca. O cană de cafea savurată la prima oră, are puteri magice: citește gândurile adulților și reușește, pe cât posibil, să le limpezească. Îi ajută să își organizeze programul, în minte și le dă un boost considerabil de energia, pentru a rezolva toate taskurile propuse.

Cafeaua de prânz,în schimb este cafeaua de susținere. Se poate întâmpla să o guste doar, dar este ideală pentru a îi scăpa de starea de leneveală de după masă. Cafeaua despre care vorbim acum, apare ori la birou, ori prin mașină, între două drumuri.

Cafeaua care înlocuiește ceaiul de la ora 17:00. Este cafeaua de socializare. Fie că adulții o beau cu prietenii, fie că o beau în cadrul unei întâlniri work related, este opusul cafelei de dimineață. Cea de acum vine cu idei multe, chef de vorbă și agitație.

Cafeaua de seară este licoarea magică perfectă pentru zilele care nu se termină la ora 17:00-18:00, poate nici la 24:00. Este aliatul perfect, ce luptă cot la cot, cu adulții, pentru face față unui deadline, unei nopți de activitate intensă sau a unei stări de spirit proaste.

Da știu, poate credeți că am exagerat, povestind de atât de multe cafele, pentru doar o singură zi. Dar analizând-o pe mami, informațiile sunt corecte.

Încă ceva. Primele cafele ale zilei sunt mereu negre, fără zahar, fără lapte și destul de tari. Din câte am auzit. Pe măsură ce mai trec orele, uneori apare și laptele. Zaharul niciodată. Cică nu-i place.

Dar totuși e mare fan cafea, așa că m-am uitat și eu pe un magazin online magNET.ro și mi-a atras atenția un espressor automat Philips, cu sistem de lapte LatteGo. Cred că ar fi ideal pentru mami, pentru că oferă varietate de cafele și personalizare la o atingere de buton. 

Mie încă nu-mi place cafeaua, dar știu multe despre lapte și sunt convinsă că, pentru adulți, o cană de cafea este echivalentul prea iubitului biberon. Și atunci, pot să înțeleg de iubiți voi, oamenii mari, o cafea bună.

Acest articol a fost scris, în timp ce mami se bucura de o cafea, pentru SuperBlog 2019.

Poate mai vrei să vezi: